Úvod / Galerie / Literární večer Literatura Pod Obrazy II.

Literární večer Literatura Pod Obrazy II.

Ve středu 23.1. 2019 proběhl další literární večer Literatura Pod Obrazy II.. Našim hostem byl pan Jáchym Topol. Držitel Státní ceny za literaturu z roku 2017 za knihu Citlivý člověk a držitel mnoha dalších ocenění.

    Z knihy Citlivý člověk nám sám autor četl a nutno říci velmi poutavě. Z jeho přednesu dostala kniha pro posluchače a znalce knihy další dimenzi. Často se totiž zdálo, že některé pasáže jsou vlastně velmi vážné, plné nervozity, ale čtené samotným autorem dostaly humorný až groteskní ráz. Pan Topol patří ke generaci přemýšlivých a vnímavých lidí, pro které byl vzdor proti letargii ke komunistickému zřízení v naší zemi tím nejdůležitějším.

    V knize Citlivý člověk popisuje současný život (popisovat současnost je ale velmi těžké, najít jazyk, okruh, ohnisko zájmu, současnost je tak rychlá, jak ji zachytit literárním jazykem?) a vzdoruje (zas) tak proti škatulkování lidí. Je zde snaha burcovat čtenáře k neustálé konfrontaci sebe sama, zda náš názor je skutečně ten pravý, a zda není potřeba jej přeformulovat. Porovnávat naše zkušenosti ze zkušenostmi literárních postav. A otevírat nové cesty poznání.

   Jáchym Topol doporučuje knihu Louise Ferdinanda Célinea Cesta na konec noci (původní vydaní z r. 1932, s novým překladem z r. 2018, kterou právě čte) přibližující příběh Francouze Ferdinanda Bardama v nesnadném a šíleném poválečném světě. Dále pan Topol říká, že lepší je psát bez alkoholu, a mít Své rituály rád. A držet se svých kořenů. Jako se k nim vrací hrdinové z jeho poslední knihy. V té ostatně padne otázka: Je Bůh?.... já nevím, ale Ďábel na beton...

     Milan Valenta představil svůj nový obraz Ona Líza z naší ulice, obraz, pod kterým proběhl topolovský literární večer s velmi příjemným hostem. Hudebně nás doprovodil pan Miroslav Hepil na didgerodoo. Děkujeme všem kteří přišli!

Ivana Mertová Pobucká

Zveřejněno: 30.1.2019