Úvod / Galerie / Seznamte se - Barbora Zelená

Seznamte se - Barbora Zelená

Seznamte se:

Barbora Zelená

Keramika Vitalis          

* 1969

 

Ráda bych Vám představila neuvěřitelnou dámu. Paní Mgr. Barboru Zelenou ze Stříbrnic u Starého Města. Vystudovala řemeslo – keramiku. Poté vystudovala Pedagogickou fakultu Masarykovy university. Pracovala na Lidové škole umění jako pedagog. Nyní zasedá jako radní Starého Města, do toho vytváří keramiku a pomáhá, svým dalším dlouholetým zaměřením – poradenstvím ve výživě, lidem.

Hrnčířství však byl její osud. Od 18 let si bez hlíny nedovede představit svůj život. V podstatě každý den vytváří v mysli vize a ty pak realisuje v autorské dílně, kde své výtvory i vypaluje a glazuje. Její výrobky můžete vyhledat a koupit na webu Keramiky Vitalis

Keramika, jak sami vidíte, je pestrá. Nedrží se upjatě jedné formy, ale kombinuje v jednotlivých užitkových předmětech techniku fajánse, halštatskou techniku , maurský styl, lidové vzory. Inspirací je jí také příroda a především vlastní imanentní svět, podpořený citlivým přístupem k materiálu, k řemeslu, k tvaru.

Potěšující je pro mne u paní Barbory úcta k lidovým tvarům. Její hrnečky, s tradičními  vzory – jemnými kvítky, které si pamatujeme od našich babiček a dědečků, tolik připomínající nostalgii dětství, jsou prostě kouzelné. Zde není žádná novodobá invence, pokus o nový přístup, ale pouze respekt již vytvořenému a navázání na tradici a zvyk. Káva nebo čaj z těchto hrníčků prostě chutná lépe. Sami můžete posoudit. Výstava je prodejní.

Děkuji paní Keramičce s velkým K pozvání k výstavě.Veselejší a pestřejší výstavu jsme si v těchto pošmourných dnech nemohli

 

Zveřejněno: 4.2.2020