Úvod / Galerie / Představujeme - Alice Rybka Zumrová

Představujeme - Alice Rybka Zumrová

 

*16. prosince 1967

   

 

            Pocházím z podkrkonoší z Hostinného, města papírenského průmyslu,

jenž se může pochlubit antickým muzeem a největší sbírkou antických soch ve střední Evropě s čtvercovým náměstím a loubím kolem a obrovskými sochami obrů na fasádě renesanční radnice. Toto město na mě působí zvláštní nostalgickou atmosférou a tajemnem, snad proto, že bylo svého času určeno k zatopení a měla zde vzniknout přehrada.

            Od mala jsem děvče tvořivé a když mě strýc jednoho dne vzal ke svému známému

do ateliéru, abych viděla,  jak se dělá keramika a kde to tak zvláštně vonělo hlínou a na kruhu pod rukama Mistra rostly nádoby rozličných tvarů – bylo rozhodnuto, co budu v životě dělat. Hlína mě očarovala.

            Absolvovala jsem SOU obor Keramik pro umělecko-řemesné práce ve Velkých Opatovicích, maturitou jsem ukončila SOŠ – v Praze, obor Umělecký keramik a později

pak studovala Rudolfínskou Akademii starožitníků v Praze. Několik let jsem učila v ZUŠ. Vystavovala jsem v Galerii Vysočina v Poličce, v Zámku v Žirovnici, Trutnově, Chrudimi, Galerii Ještěr v České Třebové, Zábřeze a jinde.

            Jako keramička na „volné noze“ jsem začala v roce 1990 tvořit v malé dílně u Dvora Králové nad Labem ve vesničce Starobucké Debrné. Dnes žiji a tvořím v České Třebové. Točím na hrnčířském kruhu různé věcičky jako jsou klasické hrnečky, číše na víno, džbánky, vázy a jiné. To je  taková klasika. Ovšem hlavně ráda pracuji se šamotovou hlínou, baví mě modelovat větší objekty, jež vyniknou v bytě, v prostoru zahrad, jezírka nebo se stanou součástí určitého zákoutí. Dávám vyniknout přirozené struktuře a barevnosti hlíny, kterou podtrhnu kombinací s oxidy kovů. Glazury soustřeďuji do matných a lesklých, zelených

a modrých odstínů a někdy citlivě přizdobím zlatem či platinou.

            Miluji svou práci, vyjadřuje mé pocity a je úžasnou relaxací. Nacházím spoustu inspirace kolem sebe v architektuře, přírodě, hudbě v sobě i jinde. Miluji staré kultury – hlavně antiku.… Každý občas potřebuje slyšet, že to co dělá má smysl.… a tak i mě bude moc těšit, pokud má práce jiného člověka zaujme a osloví. Stojí za to se na chvíli zastavit, zasnít, potěšit oko a duši…….

 

 

                                                                          Vaše Alice Rybka Zumrová

Zveřejněno: 5.6.2017