Úvod / Galerie / Literatura Pod Obrazy I.

Literatura Pod Obrazy I.

Dne 30.10. 2018 proběhl v Galerii Lautner kouzelný večer – Literatura Pod Obrazy I. Mými  hosty byli spisovatel Milan Valenta, Mohelnice a jeho hostem byl Pavel Svoboda, Olomouc – básník, kapitán a velká svobodná duše. Pěl, hrál na kytaru a kantelu (finský nástroj), básnil, bavil a bavil se. Četli jsme povídku pana Valenty. Bavili se, co literatura může přinést dnešnímu čtenáři. Zde tedy pár poznatků z večera:

Tvorbu a inspiraci básníka Pavla Svobody lze, dle jeho slov, rozdělit na

a) prví fáze – objevení génia

b) druhá fáze – výlety do Paříže a Budapešti

c) třetí fáze tvorby je erotická – erotické povídky a básně

d) čtvrtá, současná fáze – období dlouhých eposů.

            Návštěvníci literárního večera se shodli, že když navštívíš místa, kde se příběh odehrává, dostaví se další dimenze příběhu, jakési znovuprožití děje. Intenzivnější.

            Knihy, které stojí za přečtení – Jan Novák – Rozhovory mimo kategorii (rozhovory z Johnem Bokem), dále kniha Neopouštěj mě od Kazuo Ishigury s velmi silným příběhem. A samozřejmě knihy Milana Valenty Raubířské zpěvy a morytáty. Od Pavla Svobody pak básnická sbírka Soví kámen.

            Literatura člověka osvobodí, utíkáme do jiných světů, těšíme se ze štěstí jiných, radujeme se ze spravedlivé pomsty. Literatura je konfrontace jiných životů s naším. Dá se říci, že jsou to jakési syntetické životní zkušenosti, nicméně nás přesto poučují a mění.

            Těším se na další únorový večer spolu s Vámi!

Zveřejněno: 31.10.2018