Úvod / Galerie / Přednáška - 100 let mohelnické architektury

Přednáška - 100 let mohelnické architektury

Dne 28. 3. 2019 nás poctili návštěvou v Galerii Lautner olomoučtí kolegové, především tedy historička umění Mgr. Martina Mertová. Ta nám odprezentovala zpracovanou tématiku - architekturu Mohelnicka. Započala polovinou 19. století - urbanismem Mohelnice a architektonickými stavebními solitéry. Sem patří například stavba mohelnické hřbitovní síně, která si ještě do 80. let minulého století držela prvorepublikový ráz anebo Vila Háj s rondokubistickou elektrárnou.

         Poměrně výrazně se zapsala do architektury Mohelnice předválečná éra. Německá populace měla strohý styl, fasády bez zdobení, pouze nad vchody domů menší reliéfy. Naopak čeští architekti se pokusili, stejně jako v celé republice, nastolit do architektury národní prvky, zdobnost s původem v lidové architektuře, barevné detaily či dřevěné prvky na fasádách. Pak, během válečného období chodili z říše vzorníky domů, v Mohelnici tak vznikla řada typologických domů i čtvrtí.

         Do mohelnického urbanismu citelně zasáhl i SOREL - socialistický realismus padesátých let 20. století. Paneláková výstavba je poměrně necitelně blízko historického centra. Důstojnou realizací byl projekt ze 70. let 20. století Ateliéru Dupos z Brna s řadovou výstavbou celé ulice s nízkými domy s návazností na zahradní prvky před domy.  Významný je i interiér vstupu kulturního domu.

Ve foyeru máme zachovalý původní nábytek a obložení z 80. let. Dnes takový původní design má své hodnoty. Další významnou stavbou je současný dům Na Kovárně, navržený architektem Přemyslem Kokešem. Dům navazuje velice citlivě na historické domy v okolí. Ne nadarmo získal několik ocenění. Děkujeme za poctění návštěvou i profesora, historika umění Rostislava Šváchy z NPÚ

v Olomouci. A děkujeme všem za účast!

                                                                                     Ivana Mertová Pobucká

Zveřejněno: 4.4.2019