Úvod / Galerie / Seznamte se - Michal Kopřiva a Marcela Doušková

Seznamte se - Michal Kopřiva a Marcela Doušková

PŘÍBĚHY Z VYSOČINY:

Staré počítačové desky lze smysluplně využít, třeba k výrobě šperků. Napadlo to výtvarníky Michala Kopřivu a Marcelu Douškovou .

Když se jednou pokoušel výtvarník Michal Kopřiva opravit počítač, všiml si, jak je jeho základní deska výtvarně zajímavá. Stejný pocit měla i jeho partnerka Marcela Doušková, a tak se společně pustili do tvorby: „Zkrátka jsme to zkusili. Ty počítačové desky totiž mají různé velikosti a různé barvy. Nevíme proč, ale připadá nám to krásné – jako mapa města s různými detaily,“ říká Marcela. Počítačové desky bývají zelené, červené, modré, i v dalších barvách. Ve společné tvorbě Marcely a Michala se nejvíce objevují na manžetových knoflíčcích a sponách do kravat. Michal tedy vyřízne kousek z desky, zabrousí a vloží do kovového lůžka. „Nejdůležitější je vybrat to pěkné místo, aby bylo designově zajímavé, hodně na tom záleží. Počítačové desky totiž mají i spoustu hluchých míst,“ vysvětluje. Zájem o doplňky mají nejen muži samotní, ale také ženy, které pro své partnery shánějí dárky. V nabídce už ale pro ženy jsou i náušnice.

A kde brát materiál? „Zjistili jsme, že máme kamarády, kteří ve velkém likvidují počítače ve firmách, takže jsme tenhle zdroj využili a odvezli jsme si několik kufrů základních desek. Teď je tady máme naskladněné a kdykoliv je potřeba, tak můžeme šperky ze starých počítačů vyrábět,“ usmívá se Marcela Doušková. „Ale kdyby se někdo chtěl stavit na kafe a dovezl nám starou desku od počítače, tak klidně může,“ směje se.

Dáváme starým věcem nový život!!

Se šperky, které se vkládají do kovových lůžek a zalévají dokonale tvrdnoucí dvousložkovou pryskyřicí, už zkušenosti měli – vyrábějí šperky z rozbitých hodinových strojků. „To je vlastně naše hlavní náplň. Z toho strojku vezmeme různá kolečka, ciferníčky a doplníme to třeba andílkem nebo houslovým klíčem. Říkáme, že tak dáváme starým věcem nový život.“ Kovová lůžka se dají koupit hotová a mají různé tvary. Úspěch slaví v poslední době tvary soviček, robotů, náhrdelníky kulaté, oválné i trojúhelníkové, k ozdobám z hodinek a počítačů přibyly i kostičky lega. Partneři nabízejí i další domácí dekorace i obrazy. Tvoří spolu i vedle sebe, kdy se navzájem inspirují a podporují. Michal Kopřiva ukazuje na obrazy vystavené v měřínském ateliéru Exit 314: „Na tyto hlavy jsem použil kombinovanou techniku s akrylem, papírem, jsou dělané trošku v popartovém stylu. Ale techniky používám různé. Marcela dodává: „Já jsem klasický architekt, doma dělám vizualizace interiérů a návrhy veletržních expozic po světě. Nedávno jsme objevili nový trend, jmenuje se to skandinávský styl bydlení a boho styl, což je takové pokračování hippies. Vrátilo se drhání i lapače snů, které se dělají z krajek, peříček, keramických korálků.“ Všechny vyjmenované dekorace umí Marcela vyrobit, ale dívá se i do budoucnosti. „Chceme zkusit, co dokáže beton, co s ním dokážeme my.“ Partner Michal Kopřiva její slova potvrzuje: „Umělec se musí posunovat, hledat nové cesty, nemůže dělat neustále totéž,“ uzavírá.

 

 

Zveřejněno: 9.9.2019