Úvod / Dům kultury / KONCERT KRUHU PŘÁTEL HUDBY

KONCERT KRUHU PŘÁTEL HUDBY

Jan Páleníček - violoncello, Jitka Čechová - klavír

Kdy

  • 29. 9. 2016 17:30
    čtvrtek

Kde

  • Lovecko-lesnické muzeum

Více informací o akci

OSLAVA VIOLONCELLA aneb SLAVÍME 20 LET SPOLUPRÁCE

Sergei Rachmaninov

Sonata G moll op. 19

(Allegro moderato, Scherzo, Largo, Allegro)

vstupné 70 Kč, děti zdarma

 

Jitka Čechová vystudovala hru na klavír na Pražské konzervatoři u Jana Novotného a pokračovala na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Petera Toperczera. Absolvovala postgraduální studium u Eugena Indjice v Paříži a Vitali Berzona ve Freiburgu, mistrovské kurzy u R. Kehrera ve Výmaru, E. Indjice a L. Bermana v Piešťanech.

Získala titul laureáta v řadě mezinárodních soutěží.  Jako sólistka je velmi vysoko ceněna kritikou v mnoha evropských zemích a také v Jihoafrické republice, Jižní Americe a Japonsku. Je pravidelně zvána na velké hudební scény a festivaly doma i v cizině (Edinburgh, Graz, Paříž, Frankfurt, Baden – Baden, Bodensee Festival, Pražské jaro, Ticino Musica ad.).

Komorní hudba je pro Jitku Čechovou jednou z nepostradatelných složek její hudební identity. Natočila řadu sólových a komorních nahrávek pro české i zahraniční společnosti. K jejím největším počinům v této oblasti patří kompletní nahrávka klavírních děl Bedřicha Smetany (8 CD)pro vydavatelství Supraphon.

 

Jan Páleníček vystudoval konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze u Saši Večtomova a Miloše Sádla. Setkání s Paulem Tortelierem, světoznámým francouzským violoncellistou, bylo vrcholem doby Páleníčkova uměleckého zrání. Komorní hudbu studoval u svého otce Josefa Páleníčka a ve třídě Josefa Vlacha – primária legendárního Vlachova kvarteta.
Účast na mezinárodních soutěžích Janu Páleníčkovi přinesla několikerá ocenění laureáta.
Jako sólista spolupracuje s předními českými i zahraničními orchestry: např. Symfonický orchestr FOK, SOČR, Janáčkova filharmonie Ostrava, Festivalový orchestr Lugano (Švýcarsko), Sukův komorní orchestr, Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Monte Carlo, Státní filharmonie Brno, Filharmonie Bohuslava Martinů – Zlín, Bamberští symfonici (SRN), Pražská komorní filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc, KwaZulu-Natal Philharmonic-Durban (JAR)  a další.

Koncertní cesty ho zavedly do mnoha zemí Evropy, Ameriky, Afriky a Japonska.

Realizoval řadu nahrávek pro české i zahraniční gramofonové společnosti, rozhlas a televizi. S mimořádným úspěchem se setkaly především nahrávky sonát J. Brahmse, B. Martinů, S. Rachmaninova a nahrávky koncertů A. Dvořáka, P. I. Čajkovského a J. Haydna.
Působil řadu let pedagogicky na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění.